|

Team SOPOW uit Winterswijk wint regionale finale FIRST LEGO League Challenge

Gespannen gezichten, rode wangen en opperste concentratie onder zowel juryleden als de teams. Op 2 februari 2024 was het CIVON Innovatiecentrum omgetoverd tot een bruisende arena voor jonge tech-talenten tijdens de Regiofinale FIRST® LEGO® League Challenge, een evenement dat kinderen spelenderwijs in contact brengt met techniek en wetenschap. Tien teams van ieder tien jonge uitvinders uit het basis- en middelbaar onderwijs streden om de felbegeerde LEGO beker en een plekje in de finale in Den Bosch. Onder luid gejuich mocht team SOPOW uit Winterswijk de Champions Award mee naar huis nemen. En dan te bedenken dat ze pas voor de eerste keer ooit deelnamen aan de First Lego League!

Robot als meesterwerk
Over een periode van twaalf weken verdiepten de tien teams van basis- en middelbare scholen uit de Achterhoek en Liemers zich in het thema van 2024: MASTERPIECE, waarbij ze werden uitgedaagd om een meesterwerk te creëren. Ze moesten een robot bouwen van LEGO waarmee missies worden uitgevoerd. De teams kregen ieder drie kansen aan de robottafel om een parcours af te leggen. Ook al was er wekenlang geoefend, onder druk blijkt dit toch niet altijd makkelijk te zijn. Ook moesten ze hun project presenteren voor de jury, met een uitleg over hun gekozen onderwerp en de ontwikkeling van hun masterpiece. De jonge uitvinders gebruikten hun fantasie om de kunstwereld te onderzoeken. Ze keken naar de verschillende kunstzinnige beroepen en dachten na over creatieve manieren om kunst over de hele wereld te verspreiden.

De tijd vergeten
Team SOPOW is de afvaardiging van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk, een samenwerkingsverband tussen acht openbare basisscholen en een nieuwkomersschool. Het enthousiasme van de leerlingen en de leraren van team SOPOW wist de jury te raken. De kinderen vertelden dat ze regelmatig de tijd vergaten tijdens het werken aan de opdrachten. Hun interesse voor techniek is voor altijd gewekt. Team SOPOW mocht op 9 maart de Achterhoek en de Liemers tijdens de landelijke finale vertegenwoordigen in Den Bosch, maar wist daar niet tot de prijzen te geraken.

Kinderen uitdagen te denken als wetenschapper of technicus
FIRST LEGO League is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar. Kinderen worden uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici. Door samen te werken aan een innovatieproject leren ze hun eigen robot te bouwen en te programmeren. De kern van de FIRST LEGO League is niet alleen de technische uitdaging, maar ook het benadrukken van core values zoals samenwerking, sportiviteit en wederzijds respect. Deze waarden waren duidelijk zichtbaar tijdens het evenement, waar teams elkaar aanmoedigden en van elkaar leerden.

De FIRST LEGO Legue Challenge werd mogelijk gemaakt door 8RHK ambassadeurs, CIVON, Graafschap College en Rabobank.
Foto’s: Henk van Raaij