Tweede Kamerleden uitgenodigd voor Lentediner

Kamerlid Jaco Geurts ontving op 5 april als eerste de uitnodiging voor het Achterhoeks Lentediner uit handen van Tom Lamers. Samen met zo’n tien Achterhoekse ambtenaren en de Regiomanager VNO-NCW Achterhoek was hij in Den Haag voor een lobbycursus. De groep ging in gesprek met Tweede Kamerleden Remco Dijkstra, Pieter Omtzigt, Lisa Westerveld en Paul van Meenen en met lobbyist Monique Schumans en ambtenaren Ouwejans (EZ) en Spapen (BZK). Ook zij ontvingen de uitnodiging uit handen van de Achterhoekse delegatie. Alle (overige) Eerste- en Tweede Kamerleden hebben de uitnodiging per post en email gekregen.

Achterhoeks Lentediner
Het Lentediner is dit jaar op 10 mei. Het is een jaarlijks terugkerend lobbymoment in perscentrum Nieuwspoort, waar een Achterhoekse delegatie de Haagse volksvertegenwoordigers en bewindslieden persoonlijk informeert over en betrekt bij belangrijke regionale dossiers. De delegatie bestaat uit bestuurders uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijk middenveld die een inhoudelijke bijdrage leveren aan één of meer van de Achterhoekse lobbyonderwerpen die tijdens het diner aan de orde komen. Omdat de Achterhoek zich profileert als dé stage- en afstudeerregio (SmartHub Achterhoek), gaan dit jaar ook enkele jongeren mee die deze thema’s kunnen toelichten.

SmartHub van Nederland met de Toekomst in de Maak
Het uitgangspunt voor het Lentediner 2017 is het nadrukkelijk onder de aandacht brengen van de Achterhoek als Smart Industry-regio. Het momentum (een nieuw gekozen Tweede Kamer) biedt een eenmalige kans om het visitekaartje van de Achterhoek af te geven en te laten zien wat wij te bieden hebben als ‘SmartHub Achterhoek’ met de Toekomst in de Maak.Daarnaast zijn een aantal specifieke lobbypunten op het gebied van Smart Industry, leefbaarheid en mobiliteit rijp om aan de orde te stellen tijdens het diner.

Programma
Tijdens het plenaire gedeelte laten wij zien wat we de afgelopen jaren hebben bereikt en waar we naar toe willen. Daarover laten we jonge Achterhoekers en een wetenschapper aan het woord. Aansluitend volgen gesprekken aan thematafels. Hierbij borduren we voort op de thema’s die ook tijdens het Achterhoeks Verkiezingsdebat van 8 maart jl. aan bod kwamen:

Werken/ Smart Industry
We willen de Achterhoek neerzetten als dé Smart Industry-regio waar volop kansen liggen voor jonge talenten. Daarvoor zijn wel investeringen nodig voor economische structuurversterking, goed onderwijs en werken over de grens.

Wonen/Leefbaarheid:
De Achterhoek is een fijne plek om te wonen, maar tegelijkertijd liggen er grote opgaven op het gebied van (leegstaand) vastgoed, leefbaarheid en voorzieningen.

Bereikbaarheid
Voor een regio als de Achterhoek is goede bereikbaarheid cruciaal. Momenteel vindt onderzoek plaats naar de verbetering van de N18 (tweede fase). Graag bespreken we met u de conclusies hiervan.

Organisatie
Regio Achterhoek organiseert het Lentediner. Gastheer en moderator is oud-NOS verslaggever Aize Bouma. Samen met Joost Jonker van Mediacentrum Regio8 zorgt hij dat de avond prima verloopt. Tijdens de tafelgesprekken serveert sterrenrestaurant Villa Ruimzicht een diner.