|

UWV publiceert Regio in Beeld 2023

Regio in Beeld is een jaarlijkse uitgave van UWV. We maken ze voor alle 35 arbeidsmarktregio’s, dus ook voor de Achterhoek. De publicatie geeft een overzicht van alles wat er op de regionale arbeidsmarkt speelt: van banen en vacatures, werkzoekenden en onbenut talent, huidige en toekomstige personeelstekorten, tot uitdagingen en oplossingen. Met dit jaar extra aandacht voor (de mismatch in) onderwijs, bevolkingsgroei, pendel en belemmeringen om te werken.  

In 2023 groeit het aantal werknemersbanen in de Achterhoek nog met 0,8%, maar in 2024 krimpt het aantal banen licht met 0,1%. Het aantal banen krimpt in 2024 in sectoren zoals bouw (door de hoge prijzen, stijgende rente, stikstofproblematiek en personeelstekorten), industrie en financiële diensten. In de sectoren ICT en groothandel is er nog wel sprake van banengroei in 2024.  
De spanning op de regionale arbeidsmarkt is lager dan een jaar geleden. Toch is er in veel beroepen nog steeds sprake van een (zeer) krappe arbeidsmarkt, waardoor het voor veel werkgevers moeilijk blijft om personeel te vinden. Door vergrijzing houdt de krapte de komende jaren aan. 

Lees meer over de uitdagingen en mogelijke oplossingen voor de arbeidsmarkt in de Achterhoek in Regio in Beeld Achterhoek.  
Bekijk ook de infographic: een visuele samenvatting van Regio in Beeld op één A4. 

Nieuwe lijst kansrijke beroepen in de Achterhoek
Tegelijk met Regio in Beeld bracht UWV ook een nieuwe lijst met kansrijke beroepen in de Achterhoek uit. Deze geeft inzicht in waar de kansen liggen voor werkzoekenden en voor welke beroepen werkgevers dus moeilijk aan kandidaten kunnen komen. Ze zijn verdeeld over 16 richtingen, waaronder veel beroepen in de bouw, installatietechniek, industrie, ICT en zorg. Maar ook bijvoorbeeld transport & logistiek, horeca, veiligheid, onderwijs en financiële beroepen.