|

Veel dynamiek bij horecapersoneel in Gelderland

De WW-uitkeringen in Gelderland daalden het afgelopen jaar met meer dan een derde. In de horeca was deze afname met meer dan de helft zelfs het sterkst. De werkgelegenheid in de horeca fluctueert sterk sinds het begin van de coronacrisis. Ruim vier op de tien werknemers uit Gelderland die in het derde kwartaal van 2020 uit de horeca vertrokken en een jaar later werk hebben, werkt opnieuw in de horeca.
Meer dan de helft keerde dus niet terug en stapte onder andere over naar uitzendbureaus en de
detailhandel.

WW-uitkeringen in de Achterhoek in februari weer gedaald 
In de Achterhoek verstrekte UWV eind februari 2022 nog 2.368 WW-uitkeringen. Dat zijn 41 WW-uitkeringen minder dan een maand eerder en 1.229 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 1,7% lager dan een maand geleden en 34,2% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind februari 2,8% lager dan de maand daarvoor en 34,4% lager dan een jaar geleden.

In Gelderland keren niet alle vertrokken horecamedewerkers terug naar de horeca
Over het afgelopen jaar is in Gelderland het aantal WW-uitkeringen van mensen die in de horeca hebben gewerkt meer dan gehalveerd. Daarmee liet de horeca de sterkste daling zien van alle sectoren. De vraag naar horecapersoneel kent sinds het begin van de coronacrisis diepe dalen, die werden afgewisseld met hoge pieken. Tijdens lockdowns verlieten veel werknemers de horeca, terwijl na afloop van die lockdowns juist veel vraag was naar horecapersoneel.

Sectoren waarin vertrokken horecawerknemers na één jaar werken Gelderland, derde kwartaal 2021

Bekijk ook de Regionale nieuwsflits arbeidsmarkt Gelderland februari 2022