Willem Buunk: ‘MKB, huur kennis in op gebied personeelszaken’

De Achterhoekse economie staat onder druk omdat duizenden inwoners de komende jaren stoppen met werken en van hun pensioen gaan genieten. Dat blijkt uit de Achterhoek monitor. Door vergrijzing is het probleem in die regio groter dan elders in Gelderland. De gevolgen voor de Achterhoekse economie zijn fors.
“Het gaat heel goed met de Achterhoekse economie, wat eigenlijk heel bijzonder is in deze coronacrisis”, zegt Willem Buunk, wethouder in Bronckhorst en lid van de Achterhoek Board. Hij houdt zich namens de Achterhoekse gemeenten bezig met onder meer werkgelegenheid. “Het niveau van de economie is hoger dan ooit en we hebben meer banen dan ooit.”

Tekorten personeel lopen op

Maar de groei van de economie staat onder druk. Overal in Nederland zitten bedrijven verlegen om goed personeel en in de Achterhoek gooit vergrijzing nog meer roet in het eten. Veel ouderen stoppen de komende jaren met werken.Twaalf procent van de Achterhoekers is namelijk 60 jaar of ouder. Het lijkt er op dat er per jaar 4800 mensen pensioengangers vervangen moeten worden. Tot 2030 loopt dat aantal op naar 15400 mensen.