Winterswijk wint prestigieuze European Green Leaf Award 2022

Winterswijk en Valongo (Portugal) hebben donderdagavond beide de European Green Leaf Award 2022 gewonnen.

Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, maakte de winnaars donderdagavond bekend tijdens de officiële prijsuitreiking, die rechtstreeks werd uitgezonden vanuit Finse stad Lahti, de huidige groene hoofdstad van Europa.

Zes finalisten

Winterswijk was een van de zes kanshebbers voor de prestigieuze European Green Leaf Award 2022. De andere finalisten waren Bistrița (Roemenië), Elsinore (Denemarken), Gavà (Spanje), Treviso (Italië) en Valongo (Portugal). Op woensdag 8 september presenteerden alle finalisten zich aan een jury. Donderdagavond werden winnaars bekendgemaakt.
Eerst werd de European Green Leaf Award 2022 uitgereikt aan de Portugese stad Valonga. Direct daarna werd bekendgemaakt dat ook Winterswijk in de prijzen was gevallen. “Dit is geen prijs voor de gemeente Winterswijk, maar voor alle inwoners van Winterswijk. “Met 29.000 mensen werken we elke dag aan ons Nationaal Landschap en aan duurzame energie. Dat doen we allemaal samen”, zei een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester Joris Bengevoord bij de uitreiking van de award.