Zorgvuldig door met glasvezel in het buitengebied
Het lijkt zo makkelijk, even glasvezel in de Achterhoek aanleggen. Het is hard nodig om in de toekomst in de héle regio fatsoenlijk online te kunnen winkelen, betalingen of belastingaangifte te doen, scholing of zorg op afstand te ontvangen of thuis te kunnen werken. Maar het is ook moeilijk vanwege alle regels die er zijn. In Nederland, en in Europa.
De Europese Commissie controleert bij dit soort plannen of de gemeente en provincie wel eerlijk omgaat met bestaande ondernemingen. De commissie is welwillend, maar wat wij willen is nog niet eerder gedaan. Dus is er extra overleg nodig om te zorgen dat het project binnen de Europese regels valt. Dat kost meer tijd dan gedacht. Er wordt dan gepraat over de kosten van het project (mag niet meer zijn dan 70 miljoen), de exacte adressen (mag alleen in gebieden waar nu langzaam internet is) en de organisatievorm (moeten we een aanbesteding organiseren?).
De tien Achterhoekse gemeenten en de provincie kiezen ervoor nu wat meer tijd te nemen om Europa te overtuigen. Liever zorgvuldig door met een grote kans van slagen, dan nu starten met het risico dat straks de graafmachines stilgelegd worden. De komende maand volgt overleg met Europa en de verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken. Aan de hand van die overleggen bepalen we hoe verder te gaan. Maar door gaan we!
Zie in onderstaande video’s hoe Ellen Mulder, wethouder gemeente Doesburg, en Rik Swieringa, directeur Regio Achterhoek, het verwoordden in interviews met Regio8: