Achterhoek/Winterswijk bij bezoek Koningshuis aan Mecklenburg-Vorpommern

De gemeente Winterswijk en andere collega’s van 8RHoek Ambassadeurs en de EUREGIO hebben deelgenomen aan het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 21 en 22 mei in Bollewick (Mecklenburg-Vorpommern). Doel was een uitwisseling over vitaal platteland-beleid.

Wat er zoal aan bod kwam: De uitdagingen waar de Achterhoek voor staat, de kansen die het LoRa netwerk biedt voor het landelijk gebied, en ervaringen met de nieuwe WINVRED app over toerisme. Voorts een toelichting over de Electrokar die het voor oudere bewoners mogelijk maakt om langer mobiel te blijven, een uitleg over de aanpak van dorpsinitiatieven in kleine kernen en een workshop over ‘Leisure leefstijlen’.

“Het is het mooi te constateren dat de Achterhoek en Mecklenburg samen voor dezelfde uitdagingen staan op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en leefbaarheid. Ook al is er in de Duitse regio veel meer ruimte beschikbaar. Juist door een overheid die durfde mee te investeren, is er bijvoorbeeld een installatie die heel Bollewick van eigen opgewekte energie voorziet”, aldus burgemeester Joris Bengevoord.

De uitwisseling was zo geslaagd dat er volgend jaar een delegatie uit Mecklenburg-Vorpommern op bezoek komt in de Achterhoek.

Foto: Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op staatsbezoek in Bollewick. Links Minister van Landbouw en Milieu dr. Till Backhaus, Deelstaatpremier Manuela Schwesig en rechts van de Koning burgemeester Bertold Meyer van Bollewick.