|

Actieve Achterhoek Raad tijdens eerste vergadering 2025

De Achterhoek Raad vergaderde ditmaal in het gemeentehuis van Doetinchem. In een volle zaal kwamen diverse onderwerpen aan bod zoals grensoverschrijdende snelle fietsverbindingen, de geslaagde lobby waardoor de Achterhoek is opgenomen in het Nationaal Programma Vitale Regio’s (voorheen Elke Regio Telt) en de benoeming van twee leden van de Achterhoek Board. Ook zijn verschillende vragen ingebracht door raadsleden, die weer vervolgvragen door anderen opriepen. Kortom; een levendige, actieve raadsvergadering met weer veel input voor de regio.

Snelle fietsverbindingen en Nationaal Programma Vitale Regio’s

Snelle fietsverbindingen zijn eerder door de Achterhoek Raad als speerpunt ingebracht om de kansen voor een verbetering van fietsverbindingen nader te onderzoeken. Diverse fracties, waaronder Lokaal Belang Oude IJsselstreek die destijds het initiatief nam, spraken uit blij te zijn met de actie die is ondernemen om te komen tot deze verkenningen. Arthur Jansen, lid van de Board benadrukte dat de gemeenten voor het realiseren van deze doorfietsroutes in de lead zijn. Dit betekent ook dat specifieke tracés en concrete plannen in de verschillende raden voor besluitvorming worden voorgelegd. De regio ondersteunt de gemeenten met verbinding van cofinancieringsmogelijkheden vanuit de Regio Deal-, provinciale-, Interreg- en/of Rijkssubsidies.

De afgelopen twee jaar heeft 8rhk ambassadeurs vanuit lobby en bestuurlijke inzet hard gewerkt voor een rol in het een Rijksprogramma rondom de uitwerking van het rapport Elke Regio Telt. Het Rijk lanceerde begin dit jaar een nieuw Nationaal Programma Vitale Regio’s (NPVR), met een focus op het versterken van de kwaliteit van leven, wonen en werken in 11 regio’s, waar de Achterhoek er één van is. Gedeputeerde van de provincie Gelderland en Boardlid Helga Witjes: “De Achterhoek stond niet in het eerste rapport van het Rijk als gegadigde om mee te doen in het programma. De Achterhoek is de Achterhoek niet als ze niet aan de bak ging voor een plek daarin. Het is heel mooi dat de lobby gelukt is en de Achterhoek als enige Gelderse regio meedoet, iets om trots op te zijn.”

Besluitvorming Ruimtelijk Perspectief Achterhoek

Het Ruimtelijk Perspectief Achterhoek geeft koers aan toekomstige keuzes die invloed hebben op ons landschap en hoe we er wonen, werken en recreëren. Luuk Preijde, PvdA Bronckhorst vond het vreemd dat zijn motie die aangenomen is in de vorige vergadering van de Achterhoek Raad niet uitgevoerd kon worden, namelijk dat de individuele gemeenten besluiten  over het Ruimtelijk Perspectief Achterhoek. Boardlid Emmeke Gosselink lichtte toe: “We begrijpen uw punt, dat is ook niet wat je wilt als Board; een motie naast je neer leggen. Onderzoek wijst echter uit dat het juridisch niet kan. Met de stuurgroep is een ‘spoorboekje’ besproken: we maken zo snel mogelijk een duidelijk overzicht en er zijn drie momenten waarop we raadsleden in de Achterhoek meenemen in de inhoud.”

Achterhoekse samenwerking geëvalueerd

Een lichte evaluatie diende als tussentijdse ‘peilstok’ in de Achterhoekse samenwerking aangezien in 2020/2021 een uitgebreidere evaluatie is geweest. De Achterhoek Raad stemde in om de volgende acties op te pakken:  Reflecteer op en maak keuzes in de inhoudelijke agenda inclusief de rolneming van de regio en betrek dit bij de besparingsopdracht, maak scherpe keuzes in wat het ‘takenpakket’ van de regio is en actualiseer en hernieuw de Achterhoek Visie.’ De Board wil het initiatief nemen om in 2025 met de Achterhoek Raad in gesprek te gaan over de inrichting, rol en mandaat van de Achterhoek Raad. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 en de oproep in de raadsvergadering van december ’24 voor meer politiek debat op het oog.

Vragenronde

Diverse raadsleden liepen naar het spreekgestoelte om vragen te stellen aan de Achterhoek Board of hadden die van te voren schriftelijk ingediend. Vind op onze website alle vragen en bijbehorende stukken van de raadsvergadering. De raadsleden die vaak het woord namen in de vergadering waren Luuk Preijde, PvdA Bronckhorst (links op de foto) en John Teunissen van Eén Montferland (achter de microfoon). Vragen vanuit de PvdA gingen over sociale woningbouw en de woonagenda. En ook over de status van een schaliegasvrije Achterhoek. De Christen Unie-SGP-fracties vroegen aandacht voor de landelijke ontwikkelingen rondom statushouders en asielopvang, de hervormingsagenda jeugd, financiën van gemeenten in het algemeen, de stikstofproblematiek en de rol van de Achterhoekse samenwerking daarin.

Voorzitter van 8RHK ambassadeurs Mark Boumans (en vicevoorzitter VNG): De Achterhoek wordt in feite nog harder geraakt bij steun door het Rijk dan andere regio’s door onze demografische ontwikkeling, we zetten hier vol op in maar het is geen gemakkelijke koers met de huidige regering. Ook de VNG voert hard actie daarop. Niet alleen bij gemeenten wordt de pijn gevoeld, ook bij instellingen als het onderwijs en de zorg. Ook via het Nationale Programma Vitale Regio’s blijven we aandacht vragen voor het anders inrichten van Nederland. Door niet te kijken vanuit de randstad en bandstad. Prachtige groene regio’s als de Achterhoek zitten daartussen om anderen te laten floreren.’ De volgende vergadering van de Achterhoek Raad is maandag 22 september 2025.