Workshop 'Dag van de buurtaal' 2014

Dag van de buurtaal ‘hat gut geklappt’

De eerste ‘Dag van de buurtaal’ op 10 april was een groot succes. Ruim 500 leerlingen van 14-15 jaar, afkomstig van beide zijden van de Nederlands-Duitse grens, gingen in de oude textielfabriek in Bocholt een dag aan de slag met elkaar én elkaars taal. Dit in het kader van de landelijke ‘Dag van de Duitse taal’ die de Actiegroep Duits sinds 2012 in Nederland organiseert.

Workshops
Leerlingen van zes middelbare scholen uit de Achterhoek en zeven scholen uit de Kreis Borken werkten in negentien workshops samen aan allerlei opdrachten. Er waren mode, dans- en toneelworkshops in verschillende ruimtes binnenin de fabriek, maar ook uiteenlopende sport- en spelactiviteiten op buitenlocaties in de buurt. In radio-, pers- en fotografieworkshops documenteerden de jongeren zelf het evenement.

Opzet geslaagd
Bij al deze activiteiten was praten met elkaar noodzakelijk, zodat het spreken van elkaars taal als vanzelf op gang kwam. Paul van Dun, organisator van de dag namens Regio Achterhoek, was blij dat de opzet werkte. “Je ziet dat de leerlingen, doordat ze samenwerken, aan de praat raken. Natuurlijk gaat dat niet in perfecte volzinnen, maar waar het om gaat is het groeiende besef dat beheersing van een vreemde taal belangrijk is. Zeker voor deze jongeren die opgroeien in Nederlands-Duitse grensregio’s. Hopelijk kiezen de Nederlandse scholieren hierdoor eerder voor Duits in hun pakket en vice versa.”

Daarom Duits
Duits is de meest gesproken moedertaal in de Europese Unie, Duitsland is verreweg de belangrijkste handelspartner van Nederland en als je de Duitse taal beheerst heb je meer kansen op zowel de Nederlandse als Duitse arbeidsmarkt. Thijs van Beem, ambassadeur van de ‘Dag van de buurtaal’ en voorzitter van Regio Achterhoek, onderstreept dit laatste argument. “Aan de andere kant van de Achterhoekse landsgrens is de werkloosheid een stuk lager. Daar liggen potentieel 200.000 banen binnen ons bereik, maar dan moeten wij wel de Duitse taalbarrière doorbreken. Het leren van de Duitse taal is cruciaal en dat begint op jonge leeftijd op school.”

Initiatiefnemers tevreden
Regio Achterhoek en Stadt Bocholt hebben samen met het LWL-Industriemuseum ‘TextilWerk Bocholt’ en het Europe-Direct Informationszentrum Bocholt het initiatief genomen voor dit grensoverschrijdende evenement. Anne Büning, verbonden aan het LWL-Industriemuseum, toonde zich na afloop zeer enthousiast. “Het was een geweldige dag, waarbij de scholieren van beide nationaliteiten nader tot elkaar zijn gebracht en creatieve ideeën hebben uitgewisseld. Voor TextilWerk Bocholt was het de eerste keer dat wij gastheer mochten zijn voor een dergelijk evenement, maar het is wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar. Ik vind sowieso dat we meer grensoverschrijdende evenementen moeten organiseren.”
Lisa-Marie Möllmann, namens hoofdfinancier EUREGIO aanwezig als co-presentator, vatte de dag treffend samen. “Es hat alles gut geklappt!”, oftewel “missie geslaagd”.

Media-aandacht
Verschillende media hebben aandacht besteed aan de ‘Dag van de buurtaal’. Hieronder een overzicht:

  • GLD Vandaag, Omroep Gelderland, donderdag 10 april.
    Item begint op 2:44 min
  • Nieuwsmagazine, FocuzTV, donderdag 10 april.
    Item begint op 0:56 min