|

Manifestatie Huntenkunst 30e keer, DRU Ulft 24 t/m 26 mei

De manifestatie
De SSP-hal in Ulft, een voormalige productiehal (5500m2) waar ooit de befaamde DRU-pan gefabriceerd werd, wordt eind mei omgetoverd tot een ‘kunstdorp’: Huntenkunst waar 250 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werk presenteren. De inrichting zorgt er voor dat de toeschouwer steeds weer een nieuwe expositieruimte binnenloopt. De ‘kunststraten’ leveren een samenleving op, die kleur en vorm vooropstelt. Te bezoeken op vrijdag 24 mei van 17:00-21:00 uur, zaterdag 25 mei van 10:00-20:00 uur en zondag 26 mei van 10:00-18:00 uur.

Het ontstaan
In 1993 werd Huntenkunst voor het eerst gehouden in het buurtschap Veldhunten. Dankbaar werd gebruik gemaakt van de Ulftse Galerie bij de Boeken. Het karakter van pioniers in de cultuur werd nog eens onderstreept door het feit dat de eerste beurs plaatsvond in een tent, waar ruim 80 kunstenaars uit diverse landen hun werk tentoonstelden. Ondertussen is de manifestatie uitgegroeid tot een belangrijk festival voor hedendaagse beeldende kunst, dat jaarlijks in mei plaats vindt.

Vast concept
Huntenkunst wil een platform bieden aan kunstenaars uit de hele wereld. Het evenement biedt zodoende volop gelegenheid tot het leggen van contacten. Daarnaast wil de organisatie de belangstelling van het publiek wekken voor hedendaagse beeldende kunst. Gestreefd wordt naar het aanbieden van diversiteit zowel in stijl als techniek. De aanwezigheid van de kunstenaar geeft de bezoeker gelegenheid met de maker van gedachten te wisselen. Het internationale karakter van de beurs uit zich in het feit dat dertig landen zijn vertegenwoordigd. Behalve uit Nederland zijn kunstenaars o.a. afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Zweden, België , Frankrijk,  Zuid-Korea, Finland en Rusland. Interessant zijn de verschillende invloeden, die te ontdekken zijn in verband met de afkomst van de kunstenaars. Dit jaar zijn van de deelnemers meer dan 60% nieuw, hetgeen Huntenkunst interessant en verrassend blijft maken. Jaarlijks wordt een land uitgeroepen tot themaland.

Pakistan themaland
Dit jaar exposeren kunstenaars uit Pakistan hun werk. Centraal in de expositiehal komt het Pakistaanse paviljoen. Tegelijkertijd exposeren zij ook in de Galerie op het DRU Industriepark. De expositie staat gepland van 13 mei tot 1 juli. Professor Zafar Iqbal trad als curator op. Don de Jong verzorgde het transport, hetgeen hij ook in het verleden voor diverse andere landenprojecten verzorgde. Tijdens de opening (24 mei om 16.00 uur) zal de ambassadeur van Pakistan dhr. Suljuk MustansarTarar spreken.

Artez op Huntenkunst
Het project met afgestudeerde studenten van Artez Arnhem was vorig jaar succesvol. Ook het komende evenement zal er speciale aandacht voor jonge kunstenaars zijn. Er is weer een speciaal paviljoen ontworpen, waarin pas afgestudeerde kunstenaars van Artez hun werk kunnen exposeren. Wij willen hierdoor jonge kunstenaars een gelegenheid bieden zich te promoten en met hen jonge bezoekers te trekken.

Zie ook www.huntenkunst.org. Meer informatie over tentoongestelde kunstwerken op: http://www.huntenkunst.org/huntenkunst-2024-nl/