|

Mark Boumans verkozen vicevoorzitter VNG geeft kleinere gemeenten stem

Wij feliciteren onze voorzitter Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem, met zijn benoeming tot vicevoorzitter van het VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten). Hij vervult deze positie naast Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht, die in het najaar van 2022 werd verkozen tot voorzitter.

Het is voor het eerst dat een burgemeester die niet afkomstig is uit één van de 20 grotere gemeenten in Nederland deze positie invult. Boumans heeft zichzelf kandidaat gesteld, om een stem te geven aan de kleinere gemeenten. Eind maart verscheen het rapport ‘Elke regio telt!’ van verschillende instanties met erkenning van de achterstelling van plattelandsregio’s, een advies aan het Rijk. Met de positie van vicevoorzitter zet Boumans zich in om elke gemeente, elke regio een stem te geven. Lees hier zijn motivatie voor zijn kandidatuur op de website van gemeente Doetinchem.

Tijdens de algemene ledenvergadering van het VNG op 14 juni 2023 werd Mark Boumans tot vicevoorzitter verkozen na een campagne die enkele maanden liep, de andere kandidaat waarop gestemd kon worden was Koen Schuling, burgemeester van Groningen.

Lees hier het nieuwsbericht van VNG.
Lees hier hier het artikel van de Gelderlander over de uitslag.