MKB-Deal: “Reflectie levert écht iets op voor je bedrijf”

De MKB-Deal Achterhoek startte in september met de eerste groep enthousiaste ondernemers. Hoe gaat het nu? In gesprek met Frank Geerdink, DGA van Dutch Thermal Engineering (DTE) in Gaanderen*. “We steken alle energie in de verder optimalisatie van DTE en het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarbij zetten we in op het behouden van onze mensen, want we hebben ze na de crisis hard nodig. Er zijn nog steeds volop plannen voor het aanboren van nieuwe markten. Daar kunnen we voorbereidingen voor doen, maar concrete acties zijn lastig op dit moment.”
Uiteraard verlangt ook Geerdink naar het einde van de crisis: “Onze klanten hebben momenteel nauwelijks toegang tot de productielijnen die ze onderhouden en daardoor is er minder vraag naar onze producten. Dat heeft zijn weerslag op onze omzetcijfers. We blijven positief, maar het zijn echt lastige tijden.”

* Dutch Thermal Engineering (DTE) bouwt koel-, verwarmings- en tempereerunits van 1 tot 2000 kW. Met 15 medewerkers in Indonesië en 55 in Gaanderen bedient DTE de internationale markt van machinebouwers in Food, Packaging, Welding, Grafical etc.

Verantwoordelijkheden geven
Met de collega-ondernemers van de MKB-Deal sprak hij o.a. over de groei die zijn bedrijf de afgelopen jaren had doorgemaakt en het effect daarvan op de medewerkers. Zo zag het middlemanagement de span of control flink groeien. Frank: “Mede door de gesprekken tijdens de MKB-Deal hebben we de afgelopen maanden flink ingezet op de ontwikkeling van het middle management. Met hulp van een jobcoach trekt deze groep nu steeds meer taken en verantwoordelijkheden naar zich toe. Natuurlijk gaven we hen dit vertrouwen. Het gevolg is dat we efficiënter werken, dingen sneller opgelost worden en ook het middle management volop strategisch meedenkt. Er is meer rust voor onze managementvergaderingen. Voorheen hadden we daar amper tijd voor. Het loont dus echt de moeite mensen (meer) verantwoordelijkheden te geven.”

Lef
Ook riep Frank de ondersteuning in van drie studenten technische bedrijfskunde van de HAN. Frank: “Zij onderzoeken of DTE echt zo lean werkt als we denken. De MKB-Deal heeft ons geïnspireerd dergelijke stappen te zetten. Inhoudelijk was het programma voor mij – als voormalig docent Business Management & Marketing aan de Hogeschool van Amsterdam – niet nieuw. Maar je leert hoe anderen het toepassen in hun bedrijf. Zo had ik een interessant gesprek met een deelnemer die een forse investering durfde te doen zonder dat hij zeker wist of dit wat op zou leveren. Hij baseerde zijn beslissing op marktonderzoek en de verwachting hiermee voorop te lopen. Zelf zou ik zo’n investering niet zo makkelijk doen, ik ga voor meer zekerheid. Maar het was erg inspirerend om te zien hoe iemand dit lef had en er vol overtuiging en vertrouwen voor ging.”

Afstand
Zoals eigenlijk alle deelnemers vertellen, was het ook voor Frank interessant om met elkaar te bespreken waarom dingen in je bedrijf vaak toch anders lopen dan je verwacht. Ligt dit aan je eigen verwachtingen of je aanpak? De praktijk is vaak weerbarstig. Frank: “Het helpt enorm om van een afstand naar je bedrijf te kijken. Het is zinvol en inspirerend. Want in het dagelijks leven neem je meestal de tijd niet voor om met een collega drie uur van gedachten wisselen. Ik zie dan ook uit naar fase 2, waarin we verder ‘de diepte ingaan’ met onze bedrijfsplannen!”

Tip van Frank voor ondernemers
“Besteed voldoende tijd aan het voorbereiden van de MKB-deal sessies. Dat is heel waardevol! Ook is het belangrijk dat je na een sessie een halve dag blokt in je agenda om alles nog eens de revue te laten passeren en er concreet mee aan de slag te gaan. Dit voorkomt dat je weer opgeslokt wordt door de waan van alledag.”

Wilt u meer weten over de MKB-Deal? Klik hier.

Tekst: Margreet Koster | NieuwBeeld