Regio plaatst windmeter op kantoordak

Leerlingen van de Fachhochschule Münster hebben een windmeter geplaatst op het dak van het kantoor van Regio Achterhoek in Doetinchem. Dit in het kader van het project ‘Kleine windmolens in de Euregio’ waarin de Regio samen met de Fachhochschule een studie uitvoert naar de kleinschalige productie van duurzame energie met de nieuwste modellen kleine windmolens.

De randvoorwaarden voor plaatsing van kleine windturbines op specifieke locaties is een belangrijk onderdeel van de studie, die zich beperkt tot locaties in de Achterhoek en aangrenzende Duitse regio’s. Naast vermogen, kosteneffectiviteit, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie is uiteraard de aanwezigheid van voldoende wind een belangrijke factor. Daarom wordt gezocht naar locaties in het projectgebied die in principe geschikt zijn. Deze worden bepaald met behulp van eigen metingen en gegevens van bestaande weerstations. De eigen metingen komen van de meetinstallatie op het dak in Doetinchem en één op de Fachhochschule in Steinfurt (Dld.). De meetinstallatie bestaat uit een windmeter, een windvaan en een datalogger.

In het verduurzamen van het energiegebruik van huishoudens en bedrijven kan windenergie een belangrijke rol spelen. Daarbij gaat het vooral om een combinatie met zonnepanelen. In de zomer is er veel zon en weinig wind, terwijl dit in de winter omgekeerd is. Door een combinatie te realiseren van wind- en zonne-energie is er het hele jaar door duurzame energie beschikbaar. De studie wordt gefinancierd door de Duitse energiemaatschappij Gelsenwasser en een INTERREG IV-A subsidie (zie https://www.deutschland-nederland.eu/home/).

Bekijk ook: