Stecker-Café over natuur-geïnspireerde innovatie met Bob Ursem

Dr. Bob Ursem (TU Delft) houdt donderdag 7 oktober van 16.00 tot 18.00 uur een lezing over natuur-geïnspireerde innovatie bij Innovatiecentrum De Steck. Hij neemt je mee in de uitdagende wereld van natuurgebaseerde nieuwe technologie en daarmee nieuwe economische ontwikkelingen en verdienmogelijkheden.
Vandaag de dag leven we in een zeer turbulente wereld vol veranderingen met een grote impact, zoals vraagstukken over energie, onze luchtkwaliteit, biodiversiteit, klimaatextremiteit en hoe wij ons daartoe moeten verhouden om een leefbare wereld te kunnen waarborgen. Door anders te kijken naar onze omgeving en de huidige vraagstukken kunnen we met gebruik van de natuur innovaties bedenken die werkelijk het verschil gaan maken.

Universitair opleidingsprogramma
Bob Ursem geeft voorbeelden van zijn zelfontwikkelde nieuwe technologieën, zoals LED-technologie in de glastuinbouw, ultra fijnstof en fijnstof-afvangst als oplossing voor milieuproblemen maar ook efficiënt inrichten van hightech clean rooms. Observaties uit de natuur, in dit geval het gedrag van deeltjes in de lucht boven duindoornstruiken in de duinen, heeft geleid tot nanodeeltjes deponering voor bijvoorbeeld de chipindustrie.
Er bestaat al een MSc opleidingsprogramma ‘Light and Sustainability’ op Trinity College (Dublin) sinds 2015 en een nieuwe BSc en MSc opleiding ‘Natuur-geïnspireerde Innovatie’ op de Universiteit Utrecht, waar sinds 2016 succesvol een nieuwe, groeiende groep academici wordt gevormd en opgeleid. Universiteiten gaan nu voorop, maar het bedrijfsleven kan met eenzelfde uitdaging snel volgen.

Aanmelden voor de lezing op 7 oktober kan hier.

NB Woensdag 3 november is er een Stecker-Café over creatieve oplossingen voor verduurzamen in de maakindustrie.Zie de agenda.