Werkbezoek Noordoost-Friesland aan de Achterhoek

Een delegatie van 55 bestuurders, ondernemers, maatschappelijke organisaties en raadsleden bracht op 7 september een bezoek aan de Achterhoek. De Achterhoek is sinds eind 2014 officieel een krimpregio, Noordoost-Friesland is dat sinds mei van dit jaar. Het werkbezoek stond in het teken van kennis delen en ervaringen uitwisselen op onder andere de gebieden woningbouw, innovatie, zorg, glasvezel en mobiliteit. Zo is de Achterhoek net als Noordoost-Friesland bezig met het opzetten van een regiecentrale om alle vervoersstromen in de regio te organiseren. Ook de mogelijkheden van gemeenten om de aanleg van glasvezel te stimuleren is in beide regio’s actueel. Het moment werd door de betrokken burgemeesters en gedeputeerden van Friesland (Johannes Kramer) en Gelderland (Bea Schouten) aangegrepen om het aanstaande overleg met minister Blok en de krimpregio’s voor te bereiden.

Innovatie en naoberschap
‘De innovatieve kracht in het bedrijfsleven en het ‘naoberschap’ in de Achterhoek is mooi om te zien. Het zit in hun DNA om krachten te bundelen en samen te werken. Wij hebben hier prachtige voorbeelden van gezien!’ aldus burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel.

* Agenda Netwerk Noordoost
Vanuit de Agenda Netwerk Noordoost werken de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a. samen met de provincie, ondernemers en andere maatschappelijke partijen aan concrete projecten die een bijdrage leveren aan een gezonde sociaal-economische toekomst voor Noordoost-Friesland. In 2030 is het goed wonen in de regio, zijn er voldoende banen en is de omgeving op orde. Kijk voor meer informatie op www.dwaande.nl

Met dank aan Netwerk Noordoost.

Lees ook: Achterhoek geeft Friesland tips