|

Vijf jaar 8RHK, tien ambassadeurs vertellen. Als vierde: Arthur Jansen

Ruim tweehonderd Achterhoekers zijn sinds 2018 verbonden in een groot netwerk: 8RHK ambassadeurs. Wie zijn zij, waar staan zij voor, hoe kijken zij aan tegen de samenwerking die nu vijf jaar draait? Waar worden ze blij van (of juist niet), wat zijn hun ambities en wie geven zij een pluim? In aanloop naar het jubileumcongres op 27 september zoomen we in op tien ambassadeurs, sommigen van het eerste uur, anderen pas net gestart. Deze keer: Arthur Jansen, lid van de Achterhoek Board sinds 2018 en ‘linking pin’ voor thematafels Mobiliteit & Bereikbaarheid en De Gezondste Regio.

Arthur (47) is directeur/eigenaar van AWEJA Railsystemen BV en ZEUS Magazijninrichting BV in Ulft. Hij is geboren en getogen Achterhoeker en woont, na een lange periode in Deventer, sinds vier jaar in Eefde – ‘de toeristische Achterhoek’.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
“Als family man vind ik het heerlijk om thuis te zijn met ons gezin. Lekker bezig in en om het huis met klussen en spelen en sporten met mijn kinderen; ik ben leider van het voetbalteam van m’n zoon, mijn dochter rijdt paard en zwemt graag. Met wat vrienden heb ik een hardloop- en fietsgroepje en met anderen ga ik weer skiën. Gezellig samenzijn met familie en vrienden en dan lekker eten koken met een goed glas wijn erbij is voor mij het toppunt van ontspanning.”

Belangrijkste persoonlijke waarden:
“Mijn woord houden, doen wat ik beloof. Zuiver en eerlijk handelen. Daarnaast: buiten mijn eigen kaders stappen, de wereld ook bekijken door de ogen van een ander. Ik zou willen dat onze jeugd vooral dat laatste leert op school. Nu leven ze van toets naar toets en dat begint al op de kleuterschool. Terwijl creativiteit in denken & doen van even grote waarde is als theoretische kennis.”

Hier word ik blij van:
“De samenwerking binnen 8RHK ambassadeurs, daar word ik heel blij van. Samen de schouders eronder zetten, korte lijnen met elkaar, de vruchten plukken van je werk en samen genieten van de resultaten – dat geeft energie. Het kost een bak met tijd want er komt veel meer bij kijken dan ik eerst dacht. Tegelijkertijd leer ik enorm veel – hoe het openbaar bestuur functioneert, het onderwijs, de zorg, de inrichting van processen rondom woningbouw en infrastructuur … het is heel verrijkend. En het geeft invulling aan mijn behoefte om maatschappelijk betrokken te zijn, mij pro deo in te zetten voor onze regio. En er daarmee aan bij te dragen dat de mooie balans tussen wonen, werken en samenleven die je hier vindt, blijft zoals die is.”

“Het kost een bak met tijd want er komt veel meer bij kijken dan ik eerst dacht. Tegelijkertijd leer ik bestuurlijk enorm veel en ben ik dankbaar dat ik dit voor de Achterhoek kan doen.”

Hierbij knars ik met mijn tanden:
 “Ik houd niet van politieke spelletjes en dubbele agenda’s – daar moet je bij mij niet mee aankomen.”

Wat is voor jou het grootste succes van de samenwerking?
“De governance zoals wij die hebben neergezet, dat is echt uniek en mede tot stand gekomen door het lef van de gemeenteraden om een stukje mandaat in te leveren. In het begin was het een zoektocht; wat willen we bereiken? Eerst hebben we onszelf overtuigd van de werking van dit model, vervolgens de Achterhoek Raad en de buitenwereld, toen de provincie en nu ziet ook het Rijk de grote meerwaarde van onze manier van samenwerken. Ik vind dat we echt op de goede weg zijn, wat niet wegneemt dat we scherp en alert moeten blijven.”

En een specifiek succes?
“De Woondeal en de RegioExpres zijn natuurlijke prachtige resultaten, naast heel veel mooie, kleinere projecten. De experimenteerruimte hiervoor krijgen we omdat we laten zien dat we die verdienen. We waren kampioen in niet vertellen hoe goed we zijn, maar we laten het nu gelukkig wel steeds meer zien.”

Welk cijfer geef jij de samenwerking?
“Een dikke, vette negen. Ik vind dat we echt heel goed bezig zijn.”

Wat zijn de ambities van de Achterhoek Board?
“Als Board moeten we er de komende pakweg drie jaar heel scherp op zijn dat ons samenwerkingsmodel toekomstbestendig wordt, in financiële zin – om in ieder geval de governance overeind te houden, óók als het flink tegenzit. Als ondernemer hanteer ik vaak het Wat-nou-als-scenario. Wat nou, als die grote order niet doorgaat? Dan moet je direct kunnen schakelen naar plan B en door. Zo ook de Achterhoek – geld van het Rijk vloeit niet automatisch hierheen, gebeurt dat niet dan moet er een alternatief zijn.”

Waar zitten volgens jou valkuilen voor deze samenwerking?
“Ik hoop dat we ons niet laten meeslepen in de polarisatie en het politieke gekonkel dat we in het landelijke politieke klimaat zien. Focussen op onze eigen kracht, zuiver blijven en doen waar we voor staan, daar ligt de uitdaging, maar ook onze kans.”

Stel: 8RHK ambassadeurs is een huis en jij mag het verbouwen …
“Ik zou wel een uitbreiding willen van het aantal werkkamers. Dit kunnen thematafels zijn, maar ook commissies. Zo ben ik er voorstander van om toerisme en recreatie een plaats in het huis te geven – heel belangrijk om onze regio nog aantrekkelijker te maken voor nieuwe, jongere inwoners die we hier hard nodig hebben. En als lid van de stuurgroep ‘Landelijk perspectief Achterhoek’ besef ik dat we er heel scherp op moeten zijn dat we de visuele identiteit van de Achterhoek bewaren. Huizen bouwen en wegen aanleggen mag niet ten koste van alles gaan. En laten we vooral onze deur openhouden voor aangrenzende gemeenten die willen deelnemen als ze gelijkgestemd zijn.”

Welke 8RHK ambassadeur(s) geef jij een pluim?
“Dat vind ik een enorm lastige, omdat het er heel veel zijn! Ik ken werkelijk geen enkele Achterhoek ambassadeur van wie ik geen energie krijg. Dus met iedereen die ik nu noem, doe ik zeker anderen tekort. Collega ondernemers Jan Kaak, Koen Knufing en Henk Tappel, wethouders als Ted Kok, Emmeke Gosselink, Bart Porskamp, en vanuit het verleden Marijke van Haren, Willem Buunk en gedeputeerden Bea Schouten en Peter van ‘t Hoog. Zeker ook Mark Boumans, Mirjam Koster, Els Birkenhäger, Reneé Wilke, Michiel Gerlagh … en ambtelijk Saar Veneman en haar mensen. Mijn grootste waardering gaat misschien wel uit naar de leden van de Achterhoek Raad, omdat zij zich na terechte, aanvankelijke scepsis nog steeds kritisch maar enorm constructief opstellen en daarmee een grote bijdrage aan onze samenwerking leveren.”

Lees ook de interviews met Anne Groot Zevert (8RHK Raad), Mirjam Koster-Wentink (8RHK Board) en Marianne Besselink (algemeen bestuur Regio Achterhoek).