|

Vijf jaar 8RHK, tien ambassadeurs vertellen. Als zevende: Carolien Nijhuis

Ruim tweehonderd Achterhoekers zijn sinds 2018 verbonden in een groot netwerk: 8RHK ambassadeurs. Wie zijn zij, waar staan zij voor, hoe kijken zij aan tegen de samenwerking die nu vijf jaar draait? Waar worden ze blij van (of juist niet), wat zijn hun ambities en wie geven zij een pluim? In aanloop naar het jubileumcongres op 27 september zoomen we in op tien ambassadeurs, sommigen van het eerste uur, anderen pas net gestart. Deze keer: Carolien Nijhuis, sinds november 2022 voorzitter van SmartHub Young Talent.

Carolien (46) is Managing Owner van de Nijhuis Group in Winterswijk. Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerkconstructies van metaal. Daarnaast zijn klantspecifieke machinebouw en -onderdelen voor de voedingsmiddelenindustrie, bouw en waterzuivering dagelijkse kost. Carolien woont in Winterswijk.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
“Samenzijn met mijn gezin, familie en/of vrienden. Wat we dan doen, maakt mij niet zoveel uit. Als het in de basis maar gaat over lekker eten en drinken! Verder zet ik mij graag in voor verschillende verenigingen en sociale doelen. Sinds kort zit ik op CrossFit en dat blijk ik nog leuk te vinden ook.”

Belangrijkste persoonlijke waarden:
“Openheid, respectvol zijn en vertrouwen in de ander. Dat zijn ook de kernwaarden van ons bedrijf die maken dat mensen hier kunnen groeien en presteren. En vooral dat ze prettig en veilig kunnen samenwerken. Wij vangen elkaar op als we vallen – dat is wat mij betreft de norm.”

Hier word ik blij van:
“Als ik chemie en progressie zie ontstaan in een team. Dit gebeurt bijna automatisch als mensen elkaar vertrouwen, er duidelijke doelen zijn en ieder zich gehoord en gezien voelt. Gevolg is dat de teamleden elkaar ‘optillen’ en samen méér worden. Zo’n team neemt verantwoordelijkheid, presteert beter én ervaart meer voldoening.”

Hierbij knars ik met mijn tanden:
“Operationeel leidinggeven vind ik een energieslurper. Ik ben te ongeduldig om mensen bij de hand te nemen en op een tactische manier aanwijzingen te geven. Net als de dagelijkse spelregels handhaven. Ik doe liever andere dingen, zoals het coachen van de kartrekkers en het bedenken en bewaken van de grote lijnen.”

Wat is voor jou het grootste succes van de samenwerking?
“Het is prachtig en uniek dat de Achterhoek als één ecosysteem opereert richting provincie en Den Haag. En onderling vormen we als 8RHK ambassadeurs een stimulerend en helpend netwerk. Ik zie vertrouwen, bereidheid en trots bij de leden van het samenwerkingsverband.”

“Ik denk dat de buitenwereld nauwelijks beseft hoeveel inspanning het kost om zover te komen als de Achterhoek nu is.”

Is er ook een specifiek succes?
“In de Achterhoekse maakindustrie ontstaan aan de lopende band innovaties, mede doordat ondernemers hier gewend zijn elkaar te helpen en kennis te delen. Fouten mogen maken, hiervoor verantwoordelijkheid nemen en met de omgeving delen wat je ervan leert; dat is de kweekvijver van onze innovatieve regio. De relaties zijn warm en steunend. En als je een stapje extra voor iemand zet, dan krijg je daar geheid iets voor terug. Niet direct misschien, maar je bouwt aan vertrouwen en dat is een kostbaar goed. Daar kan onze regering nog iets van leren.”

Wat zijn de ambities van SmartHub Young Talent?
“Momenteel kijken we of we samen met SmartHub Incubator Industry en SmartHub Development een stichting gaan vormen. Met nog meer leden die onderling netwerken, elkaar helpen en van elkaar leren. Dat is het ultieme doel van SmartHub en daar werken we hard aan.”

Welk cijfer geef jij de samenwerking?
“Een 8! Als je weet wat een uitdaging het is om zoveel mensen opgelijnd te krijgen, doen we het goed. Ik denk dat de buitenwereld nauwelijks beseft hoeveel inspanning het kost om zover te komen als de Achterhoek nu is.”

Waar zitten volgens jou valkuilen voor deze samenwerking?
“Grootste valkuil is gebrek aan tijd. Iedereen ‘doet het erbij’. Ik merk nu al dat het mij veel meer tijd kost dan vooraf ingeschat. Als ondernemer weet je: tijd staat gelijk aan geld. Besef dus wat je vraagt van mensen en ga zorgvuldig met hun tijd om. Ik doe dit namelijk niet voor mezelf, maar voor de Achterhoek.”

Stel: 8RHK ambassadeurs is een huis en jij mag het verbouwen
“Ik zou dat grote huis graag opknippen in kleinere eenheden die doen waar ze goed in zijn, erop vertrouwend dat de anderen dat ook doen. En misschien moet het geen huis zijn, maar een amorf ecosysteem dat symbioses vormt wanneer dat nodig is. Je kunt elkaar natuurlijk opzoeken om efficiënte slagen te maken. Nu heb ik wel eens het gevoel dat iedereen overal een mening over wil hebben, waardoor besluiten nemen onnodig lang duurt. Polderen is goed om mensen mee te krijgen voor het grote plan, maar ga daarna vooral aan de slag en zet telkens een stapje voorwaarts.”

Deze 8RHK ambassadeur(s) geef ik een pluim:
“Harold Vulink,omdat sinds ik Harold ken, er een wereld voor mij is opengegaan in de Achterhoek. Hij is niet alleen goed in zijn werk als innovatiemakelaar, maar ook heel kundig; hij weet wat je als bedrijf nodig hebt en zorgt dan voor een juiste kennismatch.”

Radiofragment Carolien Nijhuis op NPO1 bij Spraakmakers – YouTube

Lees ook de interviews met Anne Groot Zevert (8RHK Raad), Mirjam Koster-Wentink (8RHK Board), Marianne Besselink (algemeen bestuur Regio Achterhoek), Arthur Jansen (8RHK Board), Karin Klein Lebbink (8RHK Raad) en Els Birkenhäger (8RHK Board).