|

Vijf jaar 8RHK, tien ambassadeurs vertellen. Als achtste: Alexander van der Graaff

Ruim tweehonderd Achterhoekers zijn sinds 2018 verbonden in een groot netwerk: 8RHK ambassadeurs. Wie zijn zij, waar staan zij voor, hoe kijken zij aan tegen de samenwerking die nu vijf jaar draait? Waar worden ze blij van (of juist niet), wat zijn hun ambities en wie geven zij een pluim? In aanloop naar het jubileumcongres op 27 september zoomen we in op tien ambassadeurs, sommigen van het eerste uur, anderen pas net gestart. Deze keer: Alexander van der Graaff, sinds 2018 lid van de Achterhoek Raad voor Aalten (D66) en lid van de agenda­commissie van de Achterhoek Raad.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
“Ik houd van muziek, gezelligheid en lekker eten. Samen naar concerten, films, restaurants, de kroeg of een terrasje. Verder tennis ik regelmatig, wandel ik door onze mooie regio of pak ik mijn mountainbike of racefiets, die allebei zijn voorzien van een sticker met de Achterhoekvlag. Heerlijk om daarmee tochten te maken, bijvoorbeeld rondom Aalten en Winterswijk en natuurlijk ook over de grens. Ik ben ook graag DJ op feesten en partijen, samen met mijn buurman. Omdat ik zo weinig vrije tijd hebt, komt dat er nauwelijks meer van. Jammer!

Belangrijkste persoonlijke waarden:
“Eerlijkheid en oprechtheid. En opkomen voor mensen die zwakker staan of het moeilijk hebben, zoals mantelzorgers. Uit eigen ervaring weet ik hoe zwaar het is om langdurig voor een naaste te zorgen. Ook de mentale gezondheid van jongeren gaat mij aan het hart. Daarvoor moet echt meer aandacht komen, juist ook in de Achterhoek. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar in de Achterhoek psychische klachten heeft, waarbij eenzaamheid vooral opvalt.”

Hier word ik blij van:
“De ‘new governance’ zoals wij die nu kennen in de Achterhoek: daar smul ik van. Onderwijs, bedrijfsleven, overheid: drie totaal verschillende werelden die samenkomen. Het Grensland College is een exponent van die samenwerking. Zo geven Joris Bengevoord en Otwin van Dijk gastlessen over diversiteit en inclusiviteit bij onze Ad-opleiding management. We brengen de overheid en ook het bedrijfsleven in het klaslokaal. Dat is toch geweldig?”

Hierbij knars ik met mijn tanden:
“Ik kan er niet goed tegen als mensen alleen vanuit eigenbelang handelen en geen rekening houden met het grotere geheel. Of als raadsleden in de Achterhoek Raad steeds weer de stokpaardjes van hun eigen gemeente berijden; niet doen! Luister naar de ander, komt tot dialoog. En laat de hardste schreeuwer niet winnen.”

“Ik zie onze samenwerking als een vriendschappelijke voetbalwedstrijd op het grote veld van de Achterhoek, waarbij we allemaal hetzelfde shirt dragen, maar verschillende petjes op hebben.”

Wat is voor jou het grootste succes van de samenwerking?
“Dat de drie O’s elkaar vinden, versterken en tips geven vind ik geweldig. In de Achterhoek zijn we aan het ‘ontzuilen’ geslagen en daar vaart iedereen wel bij. Het lijkt me goed om dat steeds verder door te zetten. Ik zie het als een vriendschappelijke voetbalwedstrijd op het grote veld van de Achterhoek, waarbij we allemaal hetzelfde shirt dragen, maar verschillende petjes op hebben. En ja, er is natuurlijk tempoverschil, maar de bereidwilligheid om samen te werken is zó groot; die wint het steeds weer. Onze verschillen met liefde omarmen, dat vind ik het hoogste en beste wat je kunt doen.”

En een specifiek succes?
“Natuurlijk ben ik heel blij met en trots op het Grensland College, dat met steun vanuit de Regio Deal is opgericht en echt als een speer gaat met nu al vijf Associate degree opleidingen. Daarnaast is de opbouw van onze governance uniek. Ik geloof echt in de functie van zo’n regionale ‘tussenlaag’. Dit past bij de Achterhoek, een regio met een heel eigen signatuur. Juist grote thema’s als wonen, zorg, energietransitie en circulaire economie, zijn beter behapbaar en uitvoerbaar op regionaal niveau. Wat mij betreft loopt de Achterhoek voorop met deze aanpak.”

Wat zijn de ambities van de Achterhoek Raad?
“Het is zinvol en nuttig hoe de Achterhoek Raad de lokale raden samenbrengt per fractie, net zoals in het Europees Parlement. Wel lijkt het me goed om door te groeien naar een volwaardige raad die formele zeggingskracht heeft. Dat is nu niet het geval; we zijn een ‘afgeleide’ van de lokale gemeenteraden. Wat mij betreft zou de Achterhoek Raad het hoogste orgaan moeten zijn, dat de Board kan overrulen. Daarnaast wil ik dat we als Achterhoek Raad vaker de boer op gaan en dat we commissies gaan vormen, gekoppeld aan de thematafels. Dat zorgt voor een betere inhoudelijke aansluiting en geeft ook een beetje lucht; je kunt als raadslid niet overal van zijn. We zijn gemeenteraadslid en daar komt het lidmaatschap van de Achterhoek Raad nog eens bij; samen zorgt dat voor enorm veel werk dat een groot beslag op je tijd legt.”

Welk cijfer geef jij de samenwerking?
“Een acht, haha! Dat zit ook in onze naam. En hoe mooi zou het dan zijn als ook Montferland als achtste gemeente zich bij ons aansluit. En we gaan natuurlijk voor de tien. Dat zou gebeuren als we besluiten om de zeggenschap van de Achterhoek Raad te formaliseren.”

Waar zitten volgens jou valkuilen voor deze samenwerking?
“Als we de raad niet beter positie brengen, kan het gebeuren dat er onvrede ontstaat. Dat zou ons verzwakken en dat zou zonde zijn. Raadsleden willen een serieuze rol vervullen. We moeten de komende tijd goed onderzoeken hoe we verder willen met de Achterhoek Raad.”

Stel: 8RHK ambassadeurs is een huis. Zou je dan iets willen weghalen, opruimen, verbouwen of uitbreiden?
“Ik pleit ervoor om de Achterhoek Raad geen bijgebouwtje te laten zijn, maar op het fundament van het huis te plaatsen. Verder is het in sommige kamers van ons huis wat overvol met bestuurders. Terwijl het wat mij betreft vooral belangrijk is dat bijvoorbeeld de leden van de thematafels inhoudelijke kennis vanuit het werkveld in huis hebben.”

Welke 8RHK ambassadeur(s) zou jij een pluim willen geven en waarom?
“Mark Boumans. Hij is echt ons boegbeeld, vertegenwoordigt de Achterhoek met verve in Den Haag en kan uitstekend de Raad op één lijn brengen. Daarnaast een pluim voor Birkitta Kortes: zij is een zeer energieke, enthousiaste en verbindende raadsgriffier en doet haar best om de Raad zeggingskracht te geven en in positie te brengen. Birkitta en Mark vormen samen een sterke combinatie. Alle lof.”

Lees ook de interviews met Anne Groot Zevert (8RHK Raad), Mirjam Koster-Wentink (8RHK Board), Marianne Besselink (algemeen bestuur Regio Achterhoek), Arthur Jansen (8RHK Board), Karin Klein Lebbink (8RHK Raad), Els Birkenhäger (8RHK Board) en Carolien Nijhuis (SmartHub Young Talent).