|

Vijf jaar 8RHK, tien ambassadeurs vertellen. Als negende: Saar Veneman

Ruim tweehonderd Achterhoekers zijn sinds 2018 verbonden in een groot netwerk: 8RHK ambassadeurs. Wie zijn zij, waar staan zij voor, hoe kijken zij aan tegen de samenwerking die nu vijf jaar draait? Waar worden ze blij van (of juist niet), wat zijn hun ambities en wie geven zij een pluim? In aanloop naar het jubileumcongres op 27 september zoomen we in op tien ambassadeurs, sommigen van het eerste uur, anderen pas net gestart. Deze keer: Saar Veneman, sinds 2016 secretaris-directeur van Achterhoek ambassadeurs.

Saar (46) biedt ondersteuning aan Board en algemeen bestuur van Regio Achterhoek en daarnaast leidt ze een kleine en gedreven organisatie: het bureau van Achterhoek ambassadeurs. De medewerkers daarvan zijn in dienst van Regio Achterhoek.Saar woont in Vorden.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
“Ik ben de gelukkige eigenaar van vijftien bijzondere paarden: IJslanders. Het verzorgen, trainen en fokken neemt al mijn vrije tijd in beslag. Zowel vroeg in de ochtend als ’s avonds ben ik buiten fysiek bezig en dat is heerlijk. Een fijne compensatie voor al het denk- en praatwerk dat ik overdag doe.”

Belangrijkste persoonlijke waarden:
“Gelijkwaardigheid, respect voor de ander en rechtvaardigheid. Vooral die gelijkwaardigheid is een hoofdingrediënt van ons samenwerkingsmodel.”

Hier word ik blij van:
“Van de energie die is losgekomen om met Achterhoek ambassadeurs voor de inhoud te gaan, waarbij iedereen zijn rol pakt. Geweldig als bijvoorbeeld een ondernemer uit de Board een toelichting geeft over een typisch overheidsthema als wonen of vervoer in de Achterhoek Raad. Dat is echt hoe de drie-O samenwerking is bedoeld. En sterk hoe die Raad al bij de tweede vergadering haar rol pakte. Ik word ook blij en trots van onze mooie organisatie met ruim 25 kundige en betrokken medewerkers. Wij hebben als organisatie meer krediet gekregen de afgelopen jaren.”

Hierbij knars ik met mijn tanden:
“Ik voel heel duidelijk hoe sterk en positief de ‘interne’ energie van onze samenwerking is. Dat voelen we allemaal, zeker in de Board, al is er soms verschil in tempo en inzicht. Toch komen we daar altijd uit. Soms vind ik het jammer dat we die energie niet bij iedereen over de bühne kunnen krijgen – bijvoorbeeld de gemeenteraadsleden die niet in de Achterhoek Raad zitten, staan meer op afstand. Er draaien 86 prachtige projecten en dat was zonder deze samenwerking niet van de grond gekomen – maar dat getal drukt niet de enorme bevlogenheid uit die hiermee gepaard gaat.”

“Mijn droom is dat we de principes van de Achterhoekse samenwerking transponeren naar de totale overheid. Omdat ze heel goed blijken te werken.”

Wat is voor jou het grootste succes van de samenwerking?
“Het mooie van 8RHK ambassadeurs is dat ondernemers, organisaties en overheid een gelijkwaardige stem hebben. In de Board beslissen we echt samen – door steeds te zoeken naar consensus. Er is veel meer begrip ontstaan tussen drie werelden. We zijn naar elkaar toegegroeid en delen onze invloed; alle onderwerpen zijn van de hele Board en iedereen voelt dat zo. Dat gevoel is niet uit te leggen, dat is er gewoon.
De gemeenten hebben invloed ingeleverd en de Achterhoek is ook nog eens gezegend met sociale ondernemers die niet per se voor winstmaximalisatie gaan maar ook om zich heen kijken en iets voor de regio willen doen. En deze sterke betrokkenheid bij de Achterhoek en haar inwoners geldt evenzeer voor de maatschappelijke organisaties. Samen voelen we ons eigenaar van de samenwerking – de naam ‘ambassadeurs’ dekt de lading dan ook goed.”

En een specifiek succes?
“De Woonagenda is een mooi voorbeeld hoe we elkaar vasthouden en samen tempo maken. De raadsleden hadden hierbij veel grip op het proces, omdat ze al in het beleidsvormende stadium waren betrokken. Door het draagvlak op die manier naar voren te halen, waren we sneller zeker van de consensus die nodig was. Ook konden we het gesprek met de provincie over de Woonagenda vanuit één mond voeren en dat heeft ons zeker geholpen.”

Wat zijn de ambities van de Board?
“De Board wil toewerken naar een meer gelijkwaardige samenwerking met provincie en Rijk. Het model van subsidieverlening is nu nog te veel gebaseerd op het zetten van vinkjes: voldoen we aan alle voorwaarden, zijn we ‘zielig’ genoeg? Dan krijgen we geld. Dat moet anders. Uit het rapport ‘Elke regio telt’ blijkt dat investeren over de hele linie moet gebeuren – daar waar het goed gaat en ook waar het minder goed gaat. Dat kan alleen op een effectieve manier als er een gelijkwaardige relatie is tussen regio, provincie en Rijk, met wederzijds vertrouwen. Mijn droom is dat we de principes van de Achterhoekse samenwerking transponeren naar de totale overheid. Omdat ze heel goed blijken te werken.”

Welk cijfer geef jij de samenwerking?
“Een acht!”

Waar zitten volgens jou valkuilen voor deze samenwerking?
“Partners betrokken houden die wat meer op afstand staan, is een belangrijk aandachtspunt. Het sterke gevoel ‘wij gaan samen voor de Achterhoek’ is kostbaar.
Ook moeten we ervoor waken dat we als organisatie te groot worden. Dan weten mensen niet meer wat de meerwaarde van 8RHK ambassadeurs is.”

Stel: 8RHK ambassadeurs is een huis en jij mag het verbouwen …
“Een paar ondergrondse tunnels graven naar de provincie en het Rijk lijkt me nuttig. En onze ramen en deuren meer openzetten.”

Welke 8RHK ambassadeur zou jij een pluim willen geven en waarom?
“Mark Boumans. Zonder hem had onze samenwerking er niet zo uitgezien. Hij heeft een huzarenstukje geleverd door als totale nieuwkomer een vernieuwend voorstel in te brengen en hiervoor te gaan staan. Eerst was er de nodige weerstand, maar uiteindelijk ging iedereen mee en zo presenteerden we het aan de zeven gemeenteraden, die op hun beurt unaniem akkoord gaven. Mark bleef tijdens het hele proces overtuigd van zijn idee, gaf anderen daarbij veel ruimte en bracht hen in positie. Dat heeft gewerkt, en hoe.”


Lees ook de interviews met Anne Groot Zevert (8RHK Raad), Mirjam Koster-Wentink (8RHK Board), Marianne Besselink (algemeen bestuur Regio Achterhoek), Arthur Jansen (8RHK Board), Karin Klein Lebbink (8RHK Raad), Els Birkenhäger (8RHK Board), Carolien Nijhuis (SmartHub Young Talent) en Alexander van der Graaff.